We use cookies to make this website more userfriendly (more information).

Articles

Articles in Hungarian


Chess game with the devil

Sakk-matt

Eredeti cím: Schachspiel mit dem Teufel
Fordította: Máté Zsuzsa (2016. október)

chess

Egyszer egy sakkmester egy tárlaton egy olyan festményre bukkant, amely nagyon megragadta. A képen egy fiatalember volt, aki az ördöggel sakkozott. Az ellenség arcán elragadtatás, a fiatalemberén pánik tükröződött. A festményt címe ez volt: Sakk-matt.

Miközben a sakkmester a képet nézegette, az a furcsa érzése támadt, hogy ezen a festményen valami nincs rendben. Felkereste a tárlat vezetőjét, és arra kérte, hogy vegye le a képet a falról. Amikor a tárlatvezető erre nem volt hajlandó, azt kérte, hogy találkozhasson a művésszel. A művész ebbe beleegyezett, és megállapodtak, hogy találkoznak a kiállításon.

A sakkmester sakktáblát és sakkfigurákat hozott magával. Pontosan úgy állította fel a figurákat, ahogy a művész a játszmát a festményen ábrázolta, aztán így szólt:
– Valami baj van ezzel a festménnyel.

Amikor a művész megkérdezte, mi az, a sakkmester így felelt:
– Ön azt a címet adta a képének, hogy Sakk-matt, ez azonban azt feltételezi, hogy a fiatalembernek nincs több lépése.

A bajnok lépett a fiatalember királyával, és ezt mondta:
– Most az ördög kapott mattot.

Aztán a képen látható fiatalemberre nézett, és így szólt hozzá:
– Fiatalember, ellenséged végzetesen elszámolta magát. Nem kell veszítened. Te nyersz.

Úgy gondolom, ez a történet nagyon jól példázza a mi Urunk Jézust. Amikor meghalt a kereszten, úgy tűnt, hogy mattot kapott. Jézusnak viszont volt még egy lépése: harmadnapra feltámadt! Ezzel véglegesen mattot adott az ördögnek. Jézus feltámadása óta ez van érvényben: „Teljes a diadal a halál fölött! Halál, hol a te diadalod? Halál, hol a te fullánkod?... De hála legyen Istennek, aki a diadalt adja nekünk a mi Urunk Jézus Krisztus által!” (1Korintus 15,54b-55.57).